3 dingen die blijven hangen na TechWolf AI Day

Het coole aan onze klanten is dat ik geregeld naar een conferentie mag gaan waar slimme koppen samenkomen om een paar uur over innovaties te praten. Zo organiseerde TechWolf - waarvoor we onder andere de site maakten - op 27 mei hun eerste AI Day. Zo’n 500 mensen kwamen in het Wintercircus - where else - samen voor een dag vol talks over AI.
TechWolf is ooit ontstaan als groepsproject aan de Universiteit Gent, groeide daarna uit tot een concreet idee tijdens een hackathon van Websummit, en is intussen een scaleup waar meer dan 100 mensen werken. Oprichters Andreas ‘Dré’ De Neve, Jeroen ‘Jerre’ Van Hautte en Mikaël ‘Mik’ Wornoo haalden meer dan 50 miljoen euro op om ervoor te zorgen dat grote bedrijven als T-Mobile, Booking en HSBC meer inzicht krijgen in de skills van hun duizenden werknemers. Mega vette en relevante technologie, die ervoor zorgt dat TechWolf samen met scaleups als Bizzy en Aikido een van de grote kanshebber is om de volgende Gentse unicorn te worden.
Met zo’n adelbrieven kun je al eens wat grote namen op een evenement krijgen. Zo gaf Mehdi Ghissassi, het voormalig Head of Product van Google Deepmind, een crash course AI. ‘Er zijn veel complexe problemen in de wereld, maar laat AI nu net goed zijn in complexiteit’, zei hij. ‘De menselijke queeste naar artificiële intelligentie is niet nieuw, maar nu staan we op een uniek punt. De data is voorhanden, de hardware is beschikbaar, en er zijn cruciale innovaties in LLM modellen.' Let’s go!
Artificiële developers
Op de AI Day toonde iemand een interessante grafiek van Anthropic. Daarop stond in welke jobs men AI gebruikte, en hoeveel die mensen verdienden. Wat bleek: in het middensegment is AI populair, en dan vooral bij developers. De helft van alle gesprekken met Claude gaan over software development.
Marijn De Kerpel, AI Manager bij Techwolf, introduceerde in zijn keynote de ‘4 levels of self-driving code’. In de meeste eenvoudige vorm, zo zei hij, kan AI developers helpen door als een soort fancy autocomplete te werken. Jij schrijft een stuk code, waarna het algoritme suggesties doet voor wat mogelijk kan volgen.
Iets complexer zijn de code assistants waarmee je aan vibe coding kan doen. Dat concept - zo’n beetje de hipste term onder developers momenteel - houdt in dat je in een zeer gerichte prompt omschrijft welk stukje code je nodig hebt. Tools als Cursor en Windsurf zijn ideaal om nieuwe of boilerplate code te schrijven, of om zaken te documenteren.
Het derde level, zo zei Marijn, is ‘code for code’. Dat kan je vergelijken met een auto die zichzelf kan repareren wanneer hij ziet dat het fout dreigt te lopen. Een voorbeeld daarvan is de Gitlab bot die TechWolf intern ontwikkelde, en die mensen onder andere wijst op code reviews, of een andere tool die automatisch QA doet. Het laatste level zijn de Code Agents, zoals Lovable, die pretenderen volledige apps en websites te kunnen maken op basis van een chatgesprek. Voorlopig staat het nog in haar kinderschoenen, maar wie weet is dit ooit wel de realiteit.
Waar maken we het verschil?
In een panelgesprek gingen Dewi Van De Vijver (Effex), Jens-Joris De Corte (TechWolf) en Karel D'Oosterlinck (Contextual AI) in gesprek over de jobmarkt in de AI-sector. Want ja, het Europees ecosysteem is kleiner dan het Amerikaanse, maar er is wel een golf die blijft aanzwellen.
Uiteraard gaat het dan niet alleen over de pure AI-spelers zoals Mistral, Deepl en Black Forest Labs, maar ook over de bedrijven die een laagje bovenop die AI leggen. Daarvoor wees het panel erop dat we in Europa in enkele sectoren, zoals recyclage bijvoorbeeld, voorliggen op de Verenigde Staten. Door daar AI-toepassingen in te ontwikkelen, kunnen we het verschil maken.
Meer dan kennis van AI
Die insteek is sowieso wel slim: ‘You don’t build a business around an AI model, you build a business around solving a problem’, zei iemand. Wat is het probleem dat je wil oplossen? Het is belangrijker dan ooit dat je ook effectief begrijpt wat je aan het doen bent. Stel dat je een AI-oplossing voor de HR-sector bedenkt, raak je een eind met je AI-skills, maar dat is niet het enige. Je moet inzicht hebben in hoe de bedrijven werken die je technologie zullen gebruiken. Hoe zit zo’n corporate in elkaar? Hoe rollen ze IT-systemen uit? Is hun data veilig?
Bij generatieve AI moet je de output kunnen inschatten en feedback loops sluiten om een applicatie echt accuraat en betrouwbaar te krijgen. Als developer heb je die domeinkennis van de sector waarvoor je werkt doorgaans niet, dus daarom is het belangrijker dan ooit om ook te blijven inzetten op domeinspecifieke kennis.